Η ιστορία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων

 

 sch8

Το άρθρο αυτό, αποτελεί μέρος εργασίας που έκαναν μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, με τον δάσκαλό τους κ. Σταμουλόπουλο Σταμούλη.


2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων 1950 - 2014

 

Η ιστορία της βασικής εκπαίδευσης στους Αγίους Αναργύρους ξεκινά με το σχολείο που σήμερα φέρει τον τίτλο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων. Αυτό είναι το παλιότερο σχολείο της περιοχής μας και το μοναδικό μέχρι το 1950: το Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Αγίων Αναργύρων.


Στη συνοικία των Μυκονιάτικων λειτουργούσε το 1/τάξιο Τραχωματικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων της Β' Περιφέρειας Αθηνών. Με Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουλίου 1949, που δημοσιεύθηκε στη με αριθμό φύλλου 188 Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αυτό μετατράπηκε «εις Δημ. Σχολείον δι΄ υγιείς μαθητάς υπό την επωνυμίαν 2ον 1/τάξιον Δημοτικόν Σχολείον Αγίων Αναργύρων της Γ΄ Περιφερείας Αθηνών». 

Η ίδρυσή του έγινε για την εξυπηρέτηση των μαθητών των συνοικισμών Μυκονιάτικα και Άγιος Φανούριος, οι οποίοι μέχρι τότε φοιτούσαν στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων. Οι χώροι του όμως δεν επαρκούσαν, η απόσταση δε που έπρεπε να διανύσουν οι μικροί μαθητές ήταν μεγάλη, το ίδιο και οι κίνδυνοι από τη σιδηροδρομική γραμμή που καθημερινά διέσχιζαν.

palies10

Ο πρώην σταύλος, εις τον οποίον στεγάζεται το 2ον μονοτάξιον                    Δημοτικόν σχολείον Αγ. Αναργύρων με τους 280 μικρούς μαθητάς.

 

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων άρχισε τη λειτουργία του ως μονοτάξιο σχολείο κατά το σχολικό έτος 1950-51 στα Μυκονιάτικα. Λόγω έλλειψης χώρου, στεγάστηκε σε ξύλινο παράπηγμα (πρώην στάβλος και αχυρώνας), που παραχώρησε ο κτηματίας κ. Ανδρ. Παπασταματίου, αφού πρώτα επισκευάσθηκε με έξοδα των κατοίκων και της Κοινότητας.

Το πρόβλημα της στέγασης απασχόλησε τους κατοίκους και τον επιθεωρητή της Γ' Εκπαιδευτικής Περιφέρειας. Ιδιαίτερα αισθητό όμως έγινε, όταν, τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 1953, κατέρρευσε η στέγη του πλινθόκτιστου σχολείου και καταπλάκωσε τους 107 μαθητές της Γ' και Δ' τάξης και το δάσκαλό τους κ. Αντώνη Φατούρο. Οι μαθητές εγκλωβίστηκαν, αλλά σώθηκαν. 28 τραυματίστηκαν: 13 σοβαρά και 15 ελαφρά.

palies9

 

Την εποχή αυτή το σχολείο έχει 284 μαθητές και 4 αντί για 6 δασκάλους. Υπάρχει μία οργανική θέση (κ. Χαρ. Παπαρούπας) και οι άλλοι τρεις δάσκαλοι είναι αποσπασμένοι. Για τη στέγαση χρησιμοποιείται ο στάβλος που προαναφέρθηκε και ξύλινες παράγκες για τις άλλες τάξεις. Μετά το συμβάν της κατάρρευσης της στέγης βρέθηκε μια άλλη αίθουσα κοντά στου Παπασταμάτη και άλλη μια κάπου κοντά στην εκκλησία. Ορισμένες χρονιές τα παιδιά πήγαιναν σχολείο και σε κάποιες παράγκες που υπήρχαν απέναντι από το Δημαρχείο των Αγίων Αναργύρων.

 palies4  palies7

 


Το 1955 αποφασίσθηκε να χτισθεί σύγχρονο σχολείο. Για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου της Κοινότητας Αγ. Αναργύρων το Υπουργείο Οικονομικών παραχώρησε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αγρό του Δημοσίου 1.866 τ.μ. στη θέση «Φλέβες» ή «Άγ. Ανδρέας» Ν. Λιοσίων. Την επόμενη χρονιά έγινε η αρχιτεκτονική μελέτη.

sch1

Το κτίριο του σχολείου μας ολοκληρώθηκε με τρεις προσπάθειες. Στην πρώτη φτιάχτηκαν έξι αίθουσες και δύο γραφεία, το 1961. Η δεύτερη συμπλήρωσε το διδακτήριο με τέσσερις ακόμη αίθουσες διδασκαλίας και τη μεγάλη αίθουσα τελετών-γυμναστήριο, το 1973. Η Τρίτη και τελευταία προσπάθεια (αρχές της δεκαετίας του ΄90) πρόσθεσε άλλες δύο αίθουσες, μία σε κάθε όροφο, συμπληρώνοντας έτσι τη σημερινή όψη του σχολείου.

 

Σχ. έτος Αριθμός μαθητών  Αριθμός εκπ/κών
1953-54 284 4
1975-76 544 12
1976-77 572  14
2005-06 230 20
2013-14 210  23

 

Παρ΄ όλ΄ αυτά δεν έγινε δυνατό ν΄ αντιμετωπισθεί πλήρως το στεγαστικό πρόβλημα. Ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν, μία δε αίθουσά του χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου, μέχρι που αυτό απόκτησε δικό του κτίριο σε παράπλευρο οικόπεδο. Έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων έπρεπε να λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί ? απόγευμα) ή να χρησιμοποιείται και κάποια αίθουσα που βρίσκεται δίπλα στη μεγάλη αίθουσα. 

Το πρόβλημα της στέγασης λύθηκε αυτόματα με τη μείωση του αριθμού των μαθητών στο επίπεδο της κάλυψης δύο τμημάτων ανά τάξη (12 τμήματα), όσες δηλαδή είναι και οι αίθουσες του διδακτηρίου.

 

 palies1    

 

Αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα ήταν έντονα: εποπτικά μέσα διδασκαλίας, εσωτερικός και εξωτερικός χρωματισμός του διδακτηρίου, αποχετευτικό σύστημα, κάγκελα, μετατροπή του καυστήρα από μαζούτ σε ντήζελ (η μετατροπή αυτή έγινε το 1977) κ.ά. Οι διευθυντές με τις Εκθέσεις Λειτουργίας του Σχολείου που υπέβαλλαν στην Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαίδευσης ανέφεραν τις ανάγκες του σχολείου, πολλές φορές όμως η ικανοποίησή τους έπρεπε να γίνει μέσω των πολιτικών προσώπων (βουλευτών) της εποχής

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο ίδιο διδακτήριο στεγάστηκε και το 13ο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων. Ιδρύθηκε το 1982 και λειτούργησε από το σχολικό έτος 1982-83 μέχρι το 1995-96, οπότε και καταργήθηκε.